Monogatari Series: Second Season

Bir Monogatari (hikaye) daha bitti.  Monogatari Series: Second Season'ın da sonunu gördük. Bakemonogatari, Nisemonogatari ve Nekomonogatari(kuro) gibi orijinal LN( Light Novel) zincirinin tek bir kısmını ele almak yerine Monogatari serisi bu kez bir kaç tane ayrı hikayesini bir araya toplayarak karışımıza çıktı.


Monogatari hakkında bir şey yazmak aslında çok zor çünkü çok garip bir seri. Orijinal eserin ve işlenen konunun garipliğinin yanında, anime'ye aktarılışı da ayrı bir garip. Bu yüzden Eğer Monogatari'den bahsediyorsak yapımcı stüdyo Shaft'a değinmezsek olmaz.

Shaft , her seriye kendi imzasını atan, sürekli farklı teknikler deneyen değişik bir stüdyo. Bir kaç Shaft animesi izledikten sonra artık onlar tarafından  yapılan bir anime'yi izlemeye başladığınızda hangi stüdyo tarafından yapıldığını bilmeseniz bile kesin Shaft yapmıştır bunu diyorsunuz.

Shaft'ın kendini belli eden imza hareketleri içinde benim en çok dikkatimi çeken ''head tilt'' denen olay. Türkçe anlatmaya çalışırsam yandan bakma, kafayı garip şekilde yan çevirerek bakma olayı. Evet bir Shaft animesi izliyorsanız herhangi bir konuşmanın ortasında, alakasız bir şekilde, değişik açılardan, garip bir şekilde boynunu eğerek bakan karakter görme şansınız %99.

Bu nasıl bir bakış ?

Bir diğer Shaft karakteristiği de genelde yaptıkları animeler de senaryonun içinde olan karakterler dışında etrafta kimseyi görmemeniz. Sokaklarda, sınıfta falan genelde hiç bir insan gözükmez, sanki terk edilmiş gibi bir hava vardır. Shaft'ın her seriye bu kadar kendinden bir şey katması doğru mudur, yanlış mıdır bilinmez. ama Monogatari animesinin bu büyük başarısında çok önemli bir payı olduğu yadsınamaz bir gerçek.


Her yer bomboş!


Monogatari second season önceki uyarlamalarda da olduğu gibi bu sefer de monogatarileri(hikayeleri) birbirine pek bağlantılamadan işledi. Elimize verilen parçaların yapboz üzerinde bizim tarafımızdan yerine oturtulması istendi. Yine her zaman ki gibi bol diyaloglarla bizi yormayı da unutmadı.

Hanekawa'nın ve Sengoku'nun kişiliklerinin derinliklerini öğrendiğimiz, Shinobu'nun geçmişini daha yakından tanıdığımız ve bir iki tanede yeni önemli karakterin aramıza katıldığı Monogatari second season'da benim en çok sevdiğim kısım Kaiki'nin anlatıcı konumunda olduğu son 6 bölümdü.Yani Koimonogatari.   

Bu zamana kadar pek önemsemediğim bir karakter olan yalancı, düzenbaz, karamsar tipli Kaiki'nin hayata ve olaylara karşı değişik bakış açısı ve Ononoki tarafından da ima edilen aslında bazı olaylarda kendisi bile fark etmeden insalara, özellikle Senjougahara'ya iyilikte bulunmaya çalışması benim gözümde onu ilginç ve çekici bir karakter haline getirdi.

Yakışıklı Kaiki :)

Monogatari herkese göre bir anime değil. Dediğim gibi garip bir yapıya ve çok uzun diyaloglara sahip. Türkçeye çevirildi mi bilmiyorum ama inglizce takip edilecekse sağlam ingilizce gerektiren bir seri. Hatta  bu ağır ve çok uzun diyaloglar Türkçe olarak bile çoğu insan için uzaklaştırıcı olabilir. Ama bunlara rağmen monogatari second season bence çok güzeldi ve önceki monogatarileri(Hikayeleri) gibi izlenmesi gereken animeler arasında yerini aldı.























# Orijinal Monogatari light novel serisinde her çıkan yeni cilt farklı isimde oluyor. İşlediği konuya göre isim alıyor. Monogatari: Second Season'da işlenenler ise sırasıyla şöyle :


Tsubasa Tiger Arc

Adapted from Nekomonogatari: Shiro
Episodes 1-5
Episode 6: Summary


Mayoi Jiangshi Arc

Adapted from Kabukimonogatari
Episodes 7-10
Episode 11: Summary


Nadeko Medusa Arc

Adapted from Otorimonogatari
Episodes 12-15
Episode 16: Summary


Shinobu Time Arc

Adapted from Onimonogatari
Episodes 17-20


Hitagi End Arc

Adapted from Koimonogatari
Episodes 21-26


# Seri önceki sezonlardan da bilindiği gibi harika bir seslendirme kadrosuna sahip. Yeni gelenler karakterlerin seslendirmeleri de aynı kalitede.


# Senjougahara'nın kişiliğini Bakemonogatari ve Nisemonogatari'de çözememiştim. Koimonogatari ile birlikte birazcık anlayabildim diyebilirim :D 


# Shaft'ın farklı stili hakkında daha detaylı bilgi için: http://the-visual-medium.blogspot.com/2012/01/shaft-style.html


Yorumlar